SOK logo
Referenssi

SOK – huippumodernia kaupankäyntiä GS1 Synkan ja GS1 Gollin avulla

Suomen suurin päivittäistavarakauppaketju S-ryhmä on GS1:n palveluiden suurkuluttaja. Kaupparyhmällä on valikoimissaan noin puoli miljoonaa myyntiartikkelia, joista 99,9 % on varustettu GS1-koodein. Myös Synkka ja Golli ovat tärkeissä rooleissa S-ryhmän logistiikkaketjussa.

”Koko toimitusketjumme perustuu GS1:n standardeihin. Ne ovat avainroolissa koko ketjun tehokkuuden ja toimivuuden kannalta”, SOK:n hankintajohtaja Jari Simolin kiteyttää.

 

Synkassa 25 000 tuotteen tiedot

Kun tavarantoimitusten volyymit ovat valtavia, on tiedon hallinta avainroolissa toimitusketjun sujuvuuden varmistamiseksi. Laadukas tuotetieto on mainittu kilpailukyvyn perustaksi myös kaupparyhmän strategiassa.

Yli sadasta alkuperämaasta tuotteensa hankkivalla kaupparyhmällä on useita erilaisia malleja tuotetietojen hallintaan. Synkasta SOK löytää noin 25 000 suomalaisen tuotteen tiedot.

”Haemme Synkasta tiedot suurimpien kotimaisten tuottajien tuotteista. Ne muodostavat myyntivolyymistamme todella suuren osan”, kertoo Simolin.

SOK on ottamassa käyttöön myös Synkan kuvapankkitoiminnallisuuden, jossa tuotekuvat yhdistetään GTIN-koodin avulla muihin tuotetietoihin.

”Kuvien merkitys vain kasvaa, kun kaupankäynti verkossa lisääntyy: Verkossa mitään ei saa myytyä ilman kuvaa”, Simolin toteaa.

SOK:n huippumoderni täysautomaattinen varasto nostaa laadukkaan tuotetiedon merkityksen entistä korkeammalle tasolle. Varaston toiminnan tehokkuus riippuu täysin sinne toimitettujen tuotteiden ja tuotelähetysten tietojen oikeellisuudesta.

”Osuuskaupan toimintaperiaatteena on toimia niin tehokkaasti, että se voi tarjota kuluttajille parhaan hyödyn edullisten hintojen muodossa. Jotta tähän päästään, taustalla olevien prosessien täytyy olla todella kovia. Koneet eivät laula, jos data ei ole kunnossa”, Simolin sanoo.

”Virheellinen data vaikuttaa kaikkeen: kivennäisvesipulloihin saattaa joutua merkintä gluteenittomuudesta ja juustot päätyvät väärinpäin hyllyille”, hän havainnollistaa.

 

Gollilla kustannustehokkuutta ja läpinäkyvyyttä

Pienten ja keskisuurten tavarantoimittajien tarpeisiin rakennettu Golli on tuonut SOK:lle kustannustehokkuutta yhteistyöhön pienten toimijoiden kanssa.

”Golli-palvelun piirissä olevan toimituksen tiedot tulevat meille EDI-toimitussanomana. Toimitus etenee saadun tiedon perusteella automaattisesti eteenpäin. Golli nopeuttaa toimitusten vastaanottoa erittäin paljon ja tuo läpinäkyvyyttä toimitusketjuun”, Simolin kertoo. 

”Kaupan digitalisoituminen jatkuu ja laajenee, ja siinä maailmassa GS1:n globaaleilla palveluilla tulee olemaan entistä suurempi merkitys”, Simolin summaa.